miercuri, 26 aprilie 2017

Masa rotunda

Masa rotundă Teatrul, de la studiul literaturii la stimularea creativității
12 mai 2017
Facultatea de Teatru și Televiziune
Universitatea Babeș-Bolyai
Cluj-Napoca

            Stimați colegi, în baza Protocolului de colaborare încheiat în data de 24.04.2017, Nr. 4090, Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai Cluj invită profesorii de limbă și literatură română care predau în liceele din Cluj Napoca și județul Cluj la o masă rotundă  a cărei temă este Teatrul, de la studiul literaturii la stimularea creativității. Dezbaterea va avea loc vineri 12 mai, la sediul facultății (str. Mihail Kogălniceanu, nr. 4) în sala Cinema, începând cu ora 15.

            Motivații: Multiplicarea și diversificare formulelor educaționale din anii adolescenței sunt puținele puncte de consens, pretutindeni în Europa zilelor noastre. Cu toate că a trecut, în ultimele decenii, prin mai multe valuri de reformă curriculară și didactică, sistemul de educație românesc este, încă, foarte strict structurat, privind mai degrabă spre tradițiile generaliste, de conformitate, obligatorii pentru oricine, decât spre nuanțarea și diversificarea procesului didactic în raport cu nevoile și abilitățile particulare ale elevilor. Disciplinele de tip umanist continuă să fie împinse progresiv către marginea procesului educațional, de cele mai multe ori fiind tratate ca „nepractice”.
           
            Puncte de interes: Vă propunem să dezbatem beneficiile pe care educația culturală a tinerilor, și în particular educația cu și prin teatru, pot produce corecțiile necesare asupra acestui peisaj mai degrabă monoton și, aparent, ineficient. De asemenea, vă propunem câteva subteme pe care dezbaterea noastră s-ar putea concentra:
-          Modele educaționale comparative în Europa de  azi, în raport cu modelul românesc
-          Ce este Teatrul educațional și cum funcționează
-          Literatura dramatică și particularitățile studiului ei
-          Teatrul ca formă de educație a construcției de identitate a persoanei
-          Teatrul și educația creativității în echipă
-          Teatrul și beneficiile sale asupra conservării și uzului limbii române
            De asemenea, în cursul dezbaterii pot fi abordate alte subteme, care pot fi dezvoltate spontan, ori pot constitui subiectul unor viitoare întâlniri.Ne propunem deci, ca această masă rotundă să constituie punctul de start pentru reflecție și acțiune colectivă în anii ce vin.

            Formula de participare: Din pricina limitărilor de spațiu, profesorii interesați sunt invitați să trimită un mesaj referitor la intenția de participare până luni, 8 mai, la adresele: runcan.miruna@ubbcluj.ro sau vistras.ivona@ubbcluj.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu